Wereldhuis Bonangana

2017-09-17 Autoloze Zondag

Gepost op: 18-09-2017

Zoals voorspeld: de weergoden waren ons goed gezind.

Vandaag kon je eens proeven van Albanese dans, Griekse Dans en Salsa.

Kijken kon, meedoen kon ook.  Een snelcursus... en je was vertrokken.

Wil je meer foto's zien? Kijk dan op de website naar de map foto's.

          


2017-09-02-03 Villa Pace

Gepost op: 08-09-2017

Met twee braderijtenten bleef Bonangana niet onopgemerkt op Villa Pace tijdens de recentste vredesfeesten in Sint-Niklaas (2 en 3sept). De stand in de Castrodreef was goed gelokaliseerd: er passeerden daar vele geïnteresseerden in de beurs van de sociale organisaties (11.11.11, Vlos, CM, Rode Kruis…). En toch bleef er wat ademruimte om mensen individueel aan te spreken. Ooit was dat anders. Het goede weer bracht vele kuierende snuisteraars op de been.

Onze stand had drie onderdelen: een ruimte waar mensen individueel een vredeswens konden doen, een kruiptunnel voor kinderen, laag bij de gronds (letterlijk tenminste), en een geïmproviseerde fotostudio waar mensen van verschillende herkomst samen konden poseren voor een kiekje. Dit onder het motto: samen poseren kan je leren, jij en ik, één fotoklik.

Soms was het aanschuiven bij elk onderdeel van onze stand. De fotografen (Patrick Geerinck, Guido Ongenae) en Beatrix  konden velen mensen van “heinde en verre” strikken om samen op de foto te gaan. Met hun kunstige en charmerende foto’s geven ze mee vorm aan een tentoonstelling in het najaar (vanaf 10 nov.) in de Vrije Ateliers (Rode Kruisstraat). De meeste foto’s worden ook vrijgegeven op de website van Bonangana. Vanaf oktober kan je er eens gaan grasduinen. Laat je verleiden door de vele kleuren van het mensenras. Zowel wildvreemden als gemengde koppels, krullenbollen als kalende knikkers, ouderen als snotneuzen, met sluier of kort gerokt,… gingen samen op papier. Op een grote wereldkaart kon men het geboorteland aanprikken. Ruw geschat poseerden er meer dan 50 nationaliteiten. Wat is de wereld klein! Die kunstfoto’s zorgen niet enkel voor een artistiek hoogstandje. De symbolische betekenis is minstens even belangrijk: mensen, ongeacht hun herkomst, dichter bij elkaar brengen. Dat is toch de missie van Bonangana!

Het kinderspel op de grond was een onderdeel van de rode draad die voor de kinderen werd uitgewerkt in het kader van het thema “En route”. Het bevorderen van het inlevingsvermogen in de vluchtelingenproblematiek was de hoofdbedoeling.  Kinderen konden bij verschillende stands een sticker krijgen als ze een (symbolisch) spel meespeelden. Bij ons moesten de kinderen een rugzakje vullen met een knuffel en een drinkbus. Met die rugzak op de rug moesten ze vervolgens door een speelgoedtunnel vluchten naar een ander land. Omdat ze achtervolgd werden moest dat gebeuren in minder dan één minuut. De rappen hadden maar 10 seconden nodig. Let op de schattige foto’s op de website, getrokken op het moment dat ze de tunnel uitkwamen. Niet alle vluchtelingen bleven lachen als ze beseften dat ze niet welkom waren in “het land van belofte”. Sommige jongelingen zagen daarin een kans… om de tunnelpijp nog eens in een andere richting door te kruipen.

En dan konden de voorbijgangers nog vredeswensen formuleren op voorgedrukte kaarten. Raad eens hoeveel mensen dat deden? 257! Ze namen de pen ter hand om een hartenkreet te uiten. Die werden in een glazen bak ingezameld. Na korte tijd moest die al geledigd worden.  In allerijl moesten formulieren bijgedrukt worden. Sommigen hadden niet veel inspiratie, anderen moesten een heel epistel kwijt. Nog anderen zeiden dat ze daarover wel eens grondig wilden nadenken, alvorens ze iets op papier zouden zetten. Begrijpelijk. We pakten ze immers op hun nest. Er waren wensen van groot en van klein, in het Nederlands, in het Arabisch, in het Turks of het Engels. Leesbaar of heel cryptisch. Wensen voor de wereld, voor de stad, voor de kleine kring. Soms samen op één formulier. “Ik wens voor iedereen een dak boven het hoofd en voor mij een mountainbike dat ik samen met mijn vrienden kan gaan fietsen”. Nooit meer oorlog, vrede voor iedereen, verdraagzaamheid, respect, een thuis voor vluchtelingen, wereldleiders met gezond verstand, een toekomst voor de kinderen, naleven van mensenrechten en dierenrechten, duurzame leefstijl, meer gelijkheid en solidariteit,… Sommigen schreven alsof ze heimwee hadden naar hun eerste nieuwjaarsbrieven. Anderen hielden het bij wat steekwoorden. Iemand kon zelf niet meer schrijven. “Wil jij voor mij niet mijn wens opschrijven?” En wat moesten we schrijven: “ Ik hoop dat alle mensen mogen beseffen dat ze zelf mee verantwoordelijk zijn voor de vrede”. De meesten waren profaan ingesteld, maar een beperkt aantal gaf er een religieuze dimensie aan. “Gods vrede zij met alle mensen van goede wil”. Een enkeling stak de Bond Zonder Naam naar de kroon: “Als we vrede nemen met onszelf komt er wereldvrede”, “Opdat we meer mogen denken met ons hart”, “Minder kernkoppen en minder keikoppen”. De meeste mensen hadden het opzet van onze actie onmiddellijk door: je kan beter iets positief formuleren over de wereld dan te (blijven) kankeren. De hoge respons had te maken met het feit dat vele voorbijgangers al vlug doorhadden dat we hen niets wensten aan te smeren of te verkopen. Geloof, hoop en dromen is dus nog altijd van deze wereld. Houden zo, versterken zo. De vredesboodschappen stallen we uit tijdens onze tentoonstelling in het najaar. We kunnen alleen maar antwoorden: de vrede zij met u (en denk ook eens aan mijn geest J)

We zouden bijna vergeten dat we op zondag ook een hapjesstand op de Vrije Ateliers hebben verzorgd. Guido M en zijn ploeg van cursisten en vrijwilligers hebben de bezoekers op de open deur daar culinair verleid. We moesten dus op zondag op twee fronten vechten (al is die oorlogstaal hier niet gepermitteerd).

Sommige cursisten van de Nederlandse les stonden de verschillende vrijwilligers aan onze stand bij. Een enkeling durfde al op eigen houtje voorbijgangers aanspreken. Alweer een stapje in de richting van integratie.

Dit alles is geen “breaking news”, beste lezer. Maar als we de woorden van een vredeswens mogen parafraseren? “Samen maken we de wereld beter, millimeter na millimeter”.

M.M.

8.9.2017


2017-09-03 Open deur Vrije Ateliers

Gepost op: 05-09-2017

Tijdens de open deur van de Vrije Ateliers konden de bezoekers proeven van hapjes uit diverse landen.

Zo kon je genieten van hapjes uit Irak, Syrië,... die onze cursisten van de Nederlandse Les hadden bereid.


2017-09-02-03 Villa Pace

Gepost op: 05-09-2017

Op Villa Pace kon je ons komen bezoeken in de Castrodreef. Je kon een vredeswens schrijven. Kinderen konden een vluchtroute uitproberen.

Daarnaast werden er foto's genomen die gebruikt gaan worden in onze tentoonstelling Van Heinde en Verre.

Tevreden konden we vaststellen dat er heel wat solidariteit heerst onder de bezoekers van Villa Pace.

  


2017-09-17 Autoloze Zondag

Gepost op: 31-08-2017

Net als de voorbije jaren nemen wij deel aan de Autoloze Zondag.

Ook deze keer stellen we vier dansen voor.

Heb je zin om mee te dansen? Dat kan zeker!


10/11/2017-28/01/2018: Van Heinde en Verre

Gepost op: 31-08-2017

In het kader van 800 jaar Sint-Niklaas organiseren wij een tentoonstelling in de Vrije Ateliers over de migratiegeschiedenis en -portretten.

Iedereen welkom!


2017-07-09 Wandelnamiddag

Gepost op: 13-07-2017

De weergoden waren ons goed gezind. Ook vandaag was de zon van de partij.
We trokken naar Belsele. Niet ver, maar voor sommigen ongekend.
Opnieuw was het een leuke namiddag. Op een rustig tempo de natuur verkennen, wat willen we nog meer? Het contact tussen cursisten en vrijwilligers/sympathisanten. Dat blijft toch een meerwaarde voor iedereen.

 


2017-07-09 Wandelnamiddag

Gepost op: 20-06-2017

Op vraag van onze studenten organiseren wij nogmaals een wandelnamiddag. Deze keer staat Belsele op het programma. We komen samen in Huize De Meerleer: Hofstraat 7 te Sint-Niklaas om 13u.

Wij vragen aan elke deelnemer €5 (op voorhand te betalen). Na de wandeling krijgt iedereen zijn €5 terug.

Heb je zin om je Nederlands te verbeteren?

Heb je zin om in groep te wandelen (+- 5km, buggy's zijn ook welkom)?

Wil je op een gezellige manier in contact komen met Anderstaligen/Belgen?

Dat kan allemaal op deze wandeling.

Inschrijven via: bonangana@gmail.com of tijdens de Nederlandse les (maandag 19u30-21u en woensdag 10u-12u).

Graag vermelden of je met de auto komt.


2017 (Elke maandag van juli) Ik lees een boek

Gepost op: 20-06-2017

Voor de 3de maal organiseren wij 4 leesmomenten.

4 maandagen (3, 10, 17 en 24 juli) kunnen anderstaligen bij Wereldhuis Bonangana hun leesvaardigheid komen verbeteren. Van 10u-11u30 is iedereen die al wat Nederlands kan welkom.

Wij vragen bij inschrijving €5. Deze €5 krijg je terug als je elke maandag bent geweest.

Deze leesmomenten gaan door in het 'Vrouwencentrum' (Nieuwstraat 34 te Sint-Niklaas).

Inschrijven kan tijdens de Nederlandse les (maandag 19u30-21u en woensdag 10u-12u) of via email: bonangana@gmail.com

Wij sluiten niet in juli en augustus.

 


2017-05-28 Wandelnamiddag

Gepost op: 03-06-2017

Het was warm zondag. Maar toch waren onze cursisten, vrijwilligers en sympathisanten aanwezig om in de prachtige bossen van Stekene te wandelen.
De schaduw was meer dan welkom. Dat maakte dat we een aangename wandeling konden maken. Ook dit jaar was het contact tussen onze studenten en wij, Belgen, zeer tof. Allemaal hebben we wat bijgeleerd.
Voldaan keerden we terug naar Sint-Niklaas.
 

Oudere berichten -->